Főoldal‎ > ‎

Életrajz

1944 november 21-én született Budapesten, azóta gyakorlatilag Szentendrén él. Édesanyja Győrffy Anna 1915-2006 grafikusművész, édesapja Bisztrai Farkas Ferenc, közgazdász, politikus, könyvkiadó, 1903-1966. 

Művészeti tanulmányok

1961-1964 Képző és Iparművészeti Gimnázium, kerámia szak.
1964-1968  Magyar Képzőművészeti Főiskola, szobrász szak, Mikus Sándor osztály.

1968-ban diplomát kap az MKF-en. Önálló kiállítása nyílik Szentendrén, a Ferenczy Károly Múzeumban. Franciaországba utazik, beiratkozik a párizsi Écoles des Beaux-Arts-ra, , szabad hallgató a Collamarini műteremben. 

1969 Párizsban Emile Gilioli műtermében dolgozik aszisztensként, majd decemberben visszaköltözik Szentendrére, tagja lesz a Művészeti Alapnak, megnősül, felesége Rákosy Anikó festőművész.

1970-ben elkészül  a Világbank Európai Székháza megbízásából az első nagyméretű munkája, egy hat négyzetméteres, Aubussonban szőtt gobelin.

1971-ben  megszületik Borbála nevű leánya, és ebben az évben elkészül az első köztéri szobra , Szemmelweis Ignác kétszeres életnagyságú mészkőportréja. Olaszországban, Bracianoban 2 hónapig műtermet kap Deberti épitésztől, és egy nemzetközi program keretében 3 figurális asztal- szobrot mintáz.

1972-ben megszületik második leánya, Zsófia.

Önálló kiállítást rendez a szentendrei Művésztelepi Galériában, melyet a Lektorátus betilt, majd Somogyi József közbenjárására mégis engedélyez. Ekkor készül az első katalógus.                                                                                                                       

1973-ban D. Fehér Zsuzsa  „Műhelygaléria” címmel 40 perces TV műsort készít műterméről és munkáiról, önálló kiállítása nyílik a Műcsarnok kamaratermében katalógussal. Megnyeri  a hét helybeli szobrász számára kiírt Szentendrei Köszöntőszobor pályázatot.

1975-ben elkészül az  első, pályázaton nyert, nagyméretű alumínium dombormű, 1,5x 15 m. Kiállít a CO-X csoporttal a koppenhágai Charlottenbourg Múzeumban, ahová betörnek és ellopják három bronzszobrát.  v


1976-ban önálló kiállítás a Stúdió Galériában katalógussal, 2 hónapig Moravany-ban /Szlovákia/ dolgozik a faszobrász szinpozionon.

Elkészíti a Nagyatádi Faszobrász művésztelepen a Ködkarcoló című munkáját, 0,8 x 4 x 11m.  v


1977-ben szobrai szerepelnek az antverpeni Middelheim Parkban, Le Havre-ban, Duisburgban.
Alumínium domborművet készít a Kálvin téri aluljáróba, 1 x 10m. (Azóta megsemmisült.)

1978-ban a Fiatal Művészek Studiójával kiállít a párizsi Grand Palais-ban, Isztambulban, egyéni bemutatkozás a Magyar Nemzeti Galériában, a kisérleti „műhely” sorozatban.

1979-ben kiállít Klimó Károllyal  és Bukta Imrével az ausztriai Vels-ben, Nagy Gáborral a bázeli Kunstmessén, szerepel és díjat kap az első Nemzetközi Rajztriennálén Nürnbergben, kiállít a Scironio Muzeumban Görögországban. A Pécsi Kisplasztikai Biennálén III. díjat kap, a Fa és Környezet  kiállításon I. díjat.

1980-ban kiállít Cluse-ben, Hilversum-ban, Meiningen-ben.

Felállításra kerül a Szentendrei Köszöntőszobor, zsaluzott beton 8 x 3 x 2,4m., és a székesfehérvári öntött alumínium dombormű, 15x 3,5m, a Technika Házában.

Megkezdi munkáját a Szentendrei Grafikai Műhely, melynek egyik szervezője, és alapító elnöke.

1981-ben  munkái szerepelnek a bécsi Collégium Hungaricum-ban, a Budapesti Nemzetközi Kisplasztikai Kiállításon, Wiesbadenben a Gallerie Zuta-ban, Botevgradban, és a Vármlends Museumban (Svédország), a milánói Nemzetközi Szobrászati Kiállításon, Önálló tárlata van a Szentendrei Képtárban. Megjelenik Dr. Hann Ferenc Farkas Ádám kismonográfiája. Elkészíti az első nagyméretű kőszobrát, a „Termést” Tápiógyörgyére, mészkő és gránit, 1,6x 1,4x 1,7m.1982-ben résztvevője a Kortárs Magyar Szobrászati Kiállításnak  Madridban.

1983-ban  kiállít a Modern Hungarian Medals kiállításon  Londonban, és  a firenzei FIDEM-en. Megnyeri a 8. Pécsi Kisplasztikai  Biennálé nagydíját. Munkácsy-díjat kap.

Szökőkutat készít a budakeszii vadászházba, 1,8x1,6x1,6m.

1984-ben  a Szobrászat Szabadtérben kiállítás II. díját kapja Salgótarjánban.

1985-ben szerepelnek munkái az ARCO 85 Madridon, és első ízben  dolgozik a Villányi Művésztelepen. Önálló kiállítás a Pécsi Galériában, katalógussal.

1986-ban kiállít a Kortárs Magyar Szobrászat tárlatain Montrealban és Torontóban. Villányban Colin Foster, Mary Kenny, Jorge Dubon, Zsakó Isván és Ócsai Károly társaságában térrendezési programba kezd. 

1987-ben részt vesz a Kortárs Magyar Képzőművészet kiállításán Münchenben, a soproni VI. Országos Érembiennálé II. díját kapja, folytatja a villányi programot.

Felállítják Óbudán a „Nap születése” című szobrot, mészkő 2 x 2 x o,8m. 1988-ban Bak Imrével és Magyar Gáborral kiállít az Ausburgi Holbeinhaus-ban. Elkészül a villányi Kőesés, 16 x1o x 8 m.

1989-ben részt vesz a Kortárs Magyar Szobrászat kiállításon Liszabonban, XI. Pécsi Kisplasztikai Biennálé nagydíját kapja. Érdemes művész kitüntetésben részesül.

1990-ben a düsszeldorfi Galerie Rediesben és a frankfurti Kunstmessén állít ki. Meghívást kap a Magyar Képzőművészeti Főiskolára osztályvezető tanárnak.

1991-ben a limburgi Stadtgallerie-ben állít ki Regős Istvánnal és Hajdú Lászlóval. Önálló kiálltíásrésszel szerepel a Pécsi Kisplasztikai Biennálén. Befejezi a 87 óta készülő „Föld ereje” című szökőkút plasztikát a budapesti Gazdagréten, 1 x 6,4 x 6,4m.

Elkészíti a „Recski Emlékművet”, márvány és gránit, 2,8x 7x 1,2m.. A Magyar Képzőművészeti Főiskola egyetemi docense lesz.

1992 . Kiállítás Rákossy Anikóval Antverpenben az ALSK Bankban és a Hotel Holiday In-ben.

Japánban, Fujimi-ben 2 hónap alatt megfaragja a „Feléledt oszlop” című gránitszobrát, 3,5x 0,8x 08m.

Tanszékvezető lesz a Főiskolán.

1993-ban önálló kiállítás a Műcsarnok, Palme Házban, katalógussal.

1994-ben  Bencsik Istvánnal kiállít a balatonboglári kápolnaparkban, befejezi a Budapest, Vigadó téri MKHB  székház számára készülő márvány és gránit plasztikát , 3,4x 7x 4m. Kettős csavart oszlopát felállítják Californiában.

1995-ben elkészül „Az erő nyomai” a budapesti Bankcenter előtt, 2x 4x 4m

Japánban meghívott zsűritag a Kitakyusu Nemzetközi Szobrászversenyen.

1996-ban felállításra kerül az 1956-os Forradalom Emlékműve Pécsett, gránit , 6x 6,4x 6m., és Tiszaújvárosban az „Életfa, mészkő, 4,2x 2x 2,6m.

1997, újabb meghívás a Fukuharai egyetemre. Résztvevője a Hét Magyar Szobrász kiállításnak Franciaországban, a Biron-i kastélyban.


1998-ban elkészíti a Solti György síremléket Lady Solti megbízásából.

Gránitból megfaragja a Daewoo díszkutat Budapesten , 3x 3,2x 3,4m.

1999. Kiállít a „Fém-jelzés” nemzetközi vasszobrászati tárlaton a Műcsarnokban, Rákossy Anikóval  Salon de Provence-ban és Párizsban a Magyar Intézetben, Deim Pállal és Hajdú Lászlóval közös tárlat a Szentendrei Képtárban. A franciaországi Montignac-ban felállítják „Kibontott Oszlop” című márványszobrát, 3x o,5x o,5 m. A Szentendrei Művészeti Tanács elnökeként fő szervezője az „Áttünések 999” összművészeti fesztiválnak.

2000. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen habilitál, mesterfokozatot, majd egyetemi tanári kinevezést kap. Május 2-án önálló kiállítása nyílik a Suttgarti TREFF PUNKT-ban. Kiállít a Városligeti Tavon rendezett „Művészettel az új évezredbe” szabadtéri szoborkiállításon. „Borkutat” farag Kölesdre a kastélyparkba, 3x 1,8x 1,8m., süttői és tardosi mészkő.
2001.  A Csete, a Nádler és a Farkas családok közös kiállítása a Kévés Galériában Budapesten.
Résztvevője a párizsi „Re-conciliations” kortárs magyar képzőművészeti kiállításnak.

A lebontott Daewoo- díszkútat átfaragja, kiegészíti, és felállítja Törökbálinton az Astra-Zeneca székház előtt.
Megfaragja és felállítja az „Arbor plantata” márványplasztikát a Szentendrei Református Gimnáziumban, 2,6x 1,25x 1,25m. Önálló kiállítás a szentendrei Art’éria Galériában.

2002. Elkészíti és felállítja a „Tapintható láthatatlan” című bronzplasztikát vakok számára. Budapest, Szentháromság tér. Önálló kiállítás a Bankcenter Galériában, Budapesten. Megválasztják és kinevezik a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorává.

2003. Megfaragja és elhelyezi az Illyés Gyula síremléket a budapesti Farkasréti Temetőben.

„Emlékjelek”
címmel a Magyar Televízió 50 perces portréfilmet vetít Farkas Ádámról. A Magyar Művészeti Akadémia a tagjai sorába választja. Első magyar művészként, a Royal  British Society of Sculptors meghívja, és a tagjai közé választja.


2004-ben elkészíti és felállítja Cegléden az Európai Uniós csatlakozási emlékművet mészkőből, krómacélból és üvegből ( 700x700x385 cm). Meghívást kap kiállító művészként a Socha a objekt IX nemzetközi szobrászati kiállításra Pozsonyba.

2005-ben kiállít az MKE szobrásztanáraival a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem galériájában. Résztvevője az RBS centenáriumi kiállításának Leicesterben (Anglia). Elkészíti Eger főterére a „Tapintható-látható" című városkép-plasztikát világtalanok számára.

2006-ban Megjelenik a Farkas Ádám munkásságát bemutató album Jelek és olvasatok címmel. Kiállít a Párizs melletti Vanves-ban.

1956-os emlékművet farag Ózdra (320x160x80 cm, mészkő). Elkészíti a három 56-ban mártírhalált halt recski fogoly emlékkövét a Recski Emlékhelyen, Tiszalucra 1956-os emlékparkot tervez. Vanves-ba, (Franciaország) köztéri szobrot készít a Squer de Verdun-re. Kitüntetik Szentendre város díszpolgárságával.

2007-ben felállítják Vanves főterén a „Köztársaságcímű bronzszobrát. Vanves város díszpolgárrá avatja.

2008-ban  elkészíti Pordenone-ban a Humus Park elnevezésű land-art szimpozionon a „Puha Ék" című tájplasztikát.

Szentendrén Rákossy Anikóval átszinezi a 28 éves „Köszöntőszobrot”. Elkészíti a Budai Panoráma"  tapogató domborművet a Pesti Vigadótéren. Önálló kiállítással mutatkozik be a Kévés Galériában. Megkapja a Gundel Művészeti Díjat, és az Építészet Művészet Kévés stúdió Galéria DÍJ-át.
2009-ben Rákossy Anikóval közös kiállítása nyílik a Dunaszerdahelyi Kortárs  Galériában, és önálló bemutatkozás a zágrábi Galerija Vladimir Buzancic-ban.

2010-ben megfaragja az „Univerzumcímű díszkutat a Szentendrei Református Gimnázium belső udvarába.

A Príma Primisszima Alapítvány Príma díjjal tünteti ki.

2011-ben önálló kiállítást rendez a Sárvári várban, az Arcis Galériában.

2012-ben kiállít a "Szines szobrok Szentendréről" tárlaton a Szentendrei Képtárban, a "II. Szobrász Biennálén" a MűvészetMalomban, valamint a "Mi a magyar" kiállításon a Műcsarnokban.
A Samu Géza Alapítvány kitünteti Samu Géza Díjjal.
Átfogó kiállítása nyílik Olaszországban, Varesében a Villa Recalcati parkjában és bemutató terében.
Curvatura di pietra címmel a Provincia di Varese 40 oldalas katalógust ad ki munkásságáról.
Egyéni bemutatkozás a Spazio Lavit Galériában.